TUNCELİ İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

''Çocuk İhmaline ve İstismarına Yönelik Farkındalık Eğitimi'' Verildi

''Çocuk İhmaline ve İstismarına Yönelik Farkındalık Eğitimi'' Verildi

Rehberlik ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, çocuk ihmali ve istismarı vakalarında kurumlardaki iş ve işleyiş süreci ile ilgili olarak, Tunceli Öğretmenevinde ''Çocuk İhmal ve İstismarına Yönelik Farkındalık Eğitimi'' ilgili kurumlarda görev yapan uzman personelin sunumları ile gerçekleştirildi.

Söz konusu eğitim, Tunceli merkez ve ilçelerinde görev yapan okul müdürleri ve rehber öğretmenlere /psikolojik danışmanlara yönelik olarak ve kurumlarda bu konuda görev yapan kişilerin katılımlarıyla, süreçte rol alan paydaş kurumlarda görev yapan uzman personel ile birlikte gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Gürsel Ekmekci; eğitimin düzenlenme sebepleri ve konu ile ilgili genel bir bilgilendirme yaptığı konuşmasında şunları söyledi: Çocuk hak ve özgürlükleri, genel anlamda insan hakları kavramının ayrılmaz bir parçasıdır. Çocukların gelişimleri ve ihtiyaçlarının farklılığı ve mevcut durumda yaşanan sorunlar, çocuklara özgü düzenleme yapma zorunluğunu doğurmuştur. Çocuklar, anne/baba/bakım vericilerine sadece barınma, beslenme vb. fiziksel gereksinimleri değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal gereksinimleri sebebiyle de ihtiyaç duyarlar. İhmal ve istismar; anne/baba/bakım verici ya da herhangi bir yetişkin tarafından yapılan, çocuğun gelişimini zedeleyen, toplumsal ahlak kuralları tarafından yanlış olduğu kabul edilmiş olan eylem ya da eylemsizliklerdir. Çocuk ihmalinin ve istismarının görülme sıklığını azaltmak, çocuklar ve toplum için kesin yarar sağlayacak olan ahlaki bir zorunluluktur. Tüm dünyada hızla artan bu sorun, çocukların ihmal ve istismardan korunmasının yanında ihmal ve istismar sonrası iyileştirme amacıyla çocuğa, aileye ve topluma yönelik etkili uygulamalar geliştirilmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Araştırmalar, çocuklara yönelik kötü muamelenin çocukların duygusal sosyal, biyolojik ve zihinsel işlevleri üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır. Çocuklara uygulanan kötü muamele çocuğa zarar vermekte, aynı zamanda toplumu da tehdit eden bir durum haline gelmektedir. Özünde hem ihmal hem de istismar, çocukların karşı karşıya kaldıkları kötü muamele olmasına rağmen; ihmal ve istismar, çocuklar üzerinde kısa ve uzun vadeli olmak üzere farklı etkiler yaratmaktadır. Çocuk cinsel istismarı, toplumsal açıdan çok ağır sonuçları olan vakalar olması sebebiyle, bu konuda ilgili tüm kurumlar; sosyal hayatta, okulda ve ailede meydana gelebilecek istismar olaylarına yönelik önleyici çalışmaları  arttırarak sürdürmelidir. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan tüm öğretmenlere ve diğer  paydaşlara yönelik, çocuk cinsel istismarının belirti ve bulguları, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında dikkat edilmesi gerekenler gibi konularında eğitimler verilerek bu konudaki farkındalık  düzeyleri artırılmalıdır. Öğretmenler, aile dışında çocukla uzun süreli ve yakın iletişim kuran ilk profesyoneller olmaları nedeniyle, istismarın fark edilmesi ve durdurulması açısından çok önemli bir konumda yer almaktadırlar. Çocuk üzerindeki önemli etkileri nedeniyle, çocuk cinsel istismarının bildiriminin yapılması oldukça önemlidir. Yapılan tüm görüşmeler ve işlemler kayıt altına alınmalıdır ve gizliliği mutlaka korunmalıdır. Bilginin yayılmaması için gerekli olan tüm tedbirler alınmalıdır.

Tüm okul personeli, yetkili kişi olarak görülür ve yasalarca ihmali ve istismarı bildirmeleri gerekmektedir. Bugün burada, eğitimin düzenlenmesindeki temel amacımız, işleyişle ilgili aşamaların doğru bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan yol haritasının görüşülmesi ve paylaşılmasıdır.

Katılımlarından ötürü, kurumlarda görev yapan tüm uzman personele ve tüm katılımcılara çok teşekkür ederim. Ayrıca, bugünkü eğitimin düzenlenmesinde emeği olan ilgili tüm kurumlara da, özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ederim. Etkili ve verimli bir eğitim olmasını dilerim.

İlgili Kurumlarda görev yapan uzman personel tarafından, düzenlenen eğitimde şu konulara yer verildi:

RAM'da görev yapan Rehber Öğretmen/ Psikolojik Danışman Cansel Karaboğa tarafından; ihmal ve istismar vakalarında, okullardaki ve RAM'daki işleyiş, görev ve sorumluluklar,

Cumhuriyet Savcısı Esra Dönmez tarafından; ihmal ve istismar vakalarında, adli süreç ile ilgili işleyiş,

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğünde görev yapan Komiser Yasemin Ospak ve Polis Memuru Naci Yaycıoğlu tarafından; çocuk polisinin görevleri, güvenli okul koordinasyon görevlisinin görev ve sorumlulukları,

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Devlet Hastanesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Can Karadiş tarafından; ihmal, istismar ve çocuk ruh sağlığı,

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görev yapan Çocuk Gelişimcisi Sevil Demir, Sosyal Çalışmacı Umut Demir, Rehber Öğretmen/ Psikolojik Danışman Sabri Demir tarafından; ihmal, istismar vakalarında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar ile ilgili işleyiş konularında, katılımcılara bilgi verildi.

 Katılımcıların sorduğu soruların, ilgili kurumlarda görev yapan uzman personel tarafından cevaplandırılmasının ardından eğitim sona erdi.

07-04-202207-04-202207-04-202207-04-202207-04-202207-04-202207-04-2022

Atatürk Mahallesi 112 Sokak No8 Merkez/Tunceli - (0 428) 280 62 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.