25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
1999 yılında Birleşmiş Milletler, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesini karar altına aldı. Kadına yönelik şiddet, toplum içinde ya da özel hayatta cinsiyete dayalı olarak kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik zarar görmesi ve/veya acı çekmesi ile sonuçlanan ya da bu tür sonuçlara yol açabilecek olan tehdit, baskı ve özgürlüğünün keyfi olarak engellenmesini kapsamaktadır.
25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadınlarımızın sorunlarının paylaşıldığı, maruz kaldıkları kötü muamelelerin engellenebilmesi için çözüm yollarının arandığı ve tüm dünyada kadınlara uygulanan şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen özel ve anlamlı bir gündür.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilerleme sağlanabilmesinde; yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmaların yansıra konuya ilişkin bilinç ve duyarlılığın artırılması, toplumsal farkındalığın sağlanması da önemlidir. Kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet gibi birçok alanın; kamu kurumları, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bütüncül yaklaşım içerisinde uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır.
Kadınlara yönelik şiddete karşı; koruyucu, önleyici, eğitici, psikososyal ve rehabilite edici faaliyetler, tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla yürütülmelidir. "Kadına yönelik şiddete karşı: Sıfır Tolerans" ilkesi benimsenmeliyiz. Aile içinde ve toplumda sevgi ve huzur dolu bir ortamın yaratılmasında, hepimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.
Her gün ve her zaman olduğu gibi; 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde de tüm kadınlarımızın yanındayız ve destekçisiyiz.