''Çocuk İhmali ve İstismarı Vakalarında Yasal Süreç'' Semineri Düzenlendi
161
13:35
19.11.2024

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinlikleri kapsamında ''Çocuk İhmali ve İstismarı Vakalarında Yasal Süreç'' konulu seminer düzenlendi.

Rehberlik ve Araştırma Merkezinin koordinesinde çocuk ihmali ve istismarı konusunda okullardaki personelin farkındalığını artırmak, bu tür vakalarla karşılaşıldığında izlenecek yollara hakim olmak ve yasal sürecin nasıl ilerlediği konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlenen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, Merkez ve ilçelerindeki özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu şube müdürleri, okul müdürleri ve rehber öğretmenler /psikolojik danışmanlar ile Cumhuriyet Savcılığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Munzur Üniversitesi, İl Sağlık ve İl Emniyet Müdürlükleri ile İl Jandarma Komutanlığında görev yapan uzman personel katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse şunları söyledi: ''Çocuk ihmal ve istismarı dünyada ve ülkemizde maalesef oldukça sık karşılaşılan, hepimizin hassasiyetinin yüksek olduğuna emin olduğum bir konu. Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) göre çocuk ihmali ve istismarını; 18 yaşın altındaki çocukların sağlığını, sağ kalımını, gelişimini veya ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen fiziksel/duygusal/cinsel ihmal ve diğer sömürü türleriyle sonuçlanan kötü davranışlar olarak tanımlamaktadır. Çocukluk çağında yaşanan başta cinsel istismar olmak üzere, istismar olayları çocukların ruh sağlığına ve yaşam kalitesine ciddi anlamda zarar vermektedir. Çocuk, zamanının büyük kısmını ailesi ile geçirmektedir. Ebeveynlerin çocuklarını iyi gözlemlemesi gerekir. Aileden sonra çocuk vaktinin çoğunu okulda geçirmektedir. Öğretmelerin de çocukları iyi gözlemlemesi gerekir. Onlar bizim için çok önemli. Sadece aile ve okulda değil, çocuğun etkileşimde olduğu her alan bu konuda sorumluluk sahibi. O nedenle cinsel ihmal ve istismar konusunda yapılacak çalışmalar çok olacaktır. Ancak tüm bu çalışmaların önüne geçecek ve hepsini toparlayacak şey çocuklarımıza sunduğumuz sevgidir. Onlara sevgimizi doğru hissettirdiğimizde ve yansıttığımızda çocuklarımızı birçok tehlikeden, sorundan ve krizden uzak tutabiliriz. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nden bir gün önce ilimizde böyle bir çalışmanın yapılması çok önemli. Çocuklarımız bizim en büyük zenginliğimiz. Onlar için bu konuda alınabilecek tüm önlemleri almalıyız. Bu seminerde oluşacak tüm etkileşimin günlük yaşamda uygulanabilmesi dileğiyle, seminerin hazırlanmasında emeği geçen mesai arkadaşlarıma ve katkı sunan tüm uzmanlarımıza teşekkür ediyorum.''

Seminerde, Çocuk İhmali ve İstismarı Vakalarında, Okullardaki ve RAM'daki İşleyiş, Çocuk İhmali ve İstismarı, Çocuk İhmali ve İstismarı ile İlgili Yapılan Araştırmalara İlişkin Bilgi ve İstatistik Paylaşımı, Çocuk İhmali ve İstismarı Vakalarında Adli Süreç İle İlgili İşleyiş, Cinsel Suçlar, Çocuğun Tanımı (Yasal Çerçevede)  Çocuk Polisinin Görevleri, Güvenli Okul Koordinasyon Görevlisinin Görev ve Sorumlulukları, İhmal ve Cinsel İstismar Vakalarında İzlenen Adli Süreç, İhmal, İstismar Vakalarında, ASH'nin Yaptığı Çalışmalar İle İlgili İşleyiş, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında Görev ve Sorumluluklar, ASH'ye Bağlı Kurum ve Kuruluşlar,  İhmal, İstismar ve Çocuk Ruh Sağlığı gibi konulara değinildi.

19-11-202419-11-202419-11-202419-11-202419-11-202419-11-2024

 

Yayın Tarihi: 19.11.2024