Ana SayfaTürkiye TarihiI. Dünya SavaşıÇanakkale CephesiKişilerHatıralarRöportajlarFotoğraflarMüziklerŞiirler

HATIRALARLA ÇANAKKALE

Mustafa KemalMehmet MuzafferKınalı HasanAnzaklar

ANZAKLAR

Nereye gidecekleri bildirilmeyen, çoğunlukla Fransa'da savaşacaklarını zanneden Anzak askerleri Mısır'da yer alan Suveyş Kanalı'nı korumak için görevlendirilir. Ülkelerinden bayram havasıyla uğurlanan gemilerle Mısır'a ulaşırlar. İlk defa bu ortamda iki komşu ülke askerleri bir araya gelir (Avustralya ve Yeni Zelanda). Bu iki ülke aynı zamanda birer İngiliz sömürgesidir. Zaten bu nedenle savaşa karışmışlardır, dünyanın diğer ucundan. Anzak askerleri için Mısır; piramitleri, din ve kültürüyle tamamen farklı bir dünyadır. Onlar için Arap, Türk arasında bir fark yoktur. Bildikleri tek gerçek Türklerin düşman olduğu ve Almanların safında yer aldığıdır.

18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale'nin deniz üzerinden geçilemeyeceği anlayan İtilaf Devletleri, Anzaklar için yeni görev yerini belirler Gelibolu. Gelibolu Yarımadası onlar için bir düş kırıklığıdır. Çünkü onlar Londra'yı ve Paris'i görme hayalleriyle gelmişlerdir. Onlara yansıtılan Türk imajı ise acımasızdır. Gazeteleri de bunu destekleyici yalan haberler yazarak, Anzakları Türklere karşı doldururlar. Amaç her ne olursa olsun başarı sağlamaktır. Sonuç olarak Anzak güçleri 25 Nisan öncesinde Gelibolu'ya 50 deniz mili uzaklığındaki Limmi Adası'na yerleştirilir. Kimler yoktur ki bu adada; İngilizler, Fransızlar, İrlandalılar, Kanadalılar, Gurka ve Sih paralı askerleri, Hintliler, doğulu Yahudiler, birçok Fransız sömürgesinden getirilen Afrikalılar.

Günler hızla geçer ve kara çıkarması başlar. Yeni Zelandalı asker George Bollinger'in anlatımlarıyla çıkarma şu şekilde başlar. *"... 25 Nisan, saat 13.30. Hava iyi ve güzel. Tam hızla yol almaktayız. Gelibolu Yarımadası'nın güney kıyılarına yakınız. Görülmeye değer bir gün! Limni'den sabah 6'da ayrıldık, 8'den beri top gürültüleri ve uğultuları arasında ilerliyoruz. Şu anda, burada bekleyen savaş ve nakliye gemilerimize çok yakınız........... Gemilerimizdeki heybetli topların kükreyişi, saçılan ışıklar ve ileride tepelerden yükselen toz bulutlarına bakarak, binlerce Türk'ün atışlarımıza hedef olduğunu düşünüyoruz. Böylesine büyük bir bombardıman, acaba daha önce olmuş mudur?..." Bir başka Yeni Zelandalı Maurice Shadbold ise çıkarmayı şu şekilde anlatır. *"... Avustralyalı asker dolu iki bot, Türk makinalı tüfek atışı altında dosdoğru ilerliyordu. Botlarda ve kıyıda yatan, çok sayıda Avustralyalı asker vardı...........Türklerin olduğu ya da olabileceği düşünülen bütün hedeflere, her yönden rastgele ateş ediliyordu. Çalılar arasında, henüz yeni vurulup ölmüş kanlar içinde yatan çok sayıda Yeni Zelandalı asker vardı. Onlar, birkaç saat öncesine kadar sağ, tanıdığım gençlerdi...."

Kültürünü bilmedikleri, yalan söylemlerle yiğitliklerini önceden öğrenemedikleri ve gelmeyi bile hayal etmedikleri bu topraklarda ölmek Anzaklar için çok acı vericidir. Bu nedenlerle Türklere karşı olumsuz yargılar giderek artar. Ancak günler ve aylar geçtikçe onlarda anlamaya başlarlar. Kafalarında çizmiş oldukları Türk imajı değişmeye ve silinmeye başlar. Bu durumu Argus Gazetesi 29 Haziran 1915 günü yayınladığı sayfasında şu şekilde haber eder. *"Avustralyalı asker A.R. Ditterich, Mısır'da Mena'da bir hastanede yatıyor, tedavi olmaktadır. Basına yolladığı mektupta Türklerin, müttefikleri gibi davranmadığını ve hiçbir yaralıyı da sakat bırakmadığını açıklayıp, şunları belirtmektedir: Türklerin yaralı ve eserlerimize işkence edip onların el ve kollarını kırıp kestiğine ilişkin dedikoduları duymuşsunuzdur. Hastane doktoru Springthorpe, tüm Mısır'da, bunun tek bir örneğine rastlanmadığını ve tek bir kişinin bile, böyle bir olaya tanık olmadığını söylüyor. En yetkili kişiler de bize Türklerin, "Bu oyunu dürüst oynadığını..." söylediler..."

*Anzakların Kaleminden Mehmetçik (A. Mete TUNÇOKU) adlı eserden yararlanılmıştır.

Sayfa Başı

  T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü © 2007 Tüm hakları saklıdır. 
 
Eğitim Materyalleri Üretim Dairesi - canakkaledenkurtulusa@meb.gov.tr